Članek Jana

Ko izgubiš otroka, še preden si ga rodila


Izkušnja spontanega splava je pogosto zamolčana izkušnja, ob kateri se ženska pogosto često izdano. Počuti se kot žrtev, situacijo ter odnose v njej pa ozavesti kot zlorabljajoče. Občutja nemoči, žalosti, krivice, strahu in groze ohromijo telo in pogosto vodijo v začaran krog tako iskanja razlogov kakor tudi krivcev, za izgubo želene nosečnosti.


Preko 70 odstotkov spontanih splavov je posledica kromosomskih anomalij, na katere nima ne žena ne partner vpliva. Tudi v današnjem času se ženske ki izgubijo otroka pogosto umaknejo v svoj svet žalosti in osame. V primerih ko ženska nima lastnih otrok in to ni posledica njene lastne izbire, se počuti manjvredno in obremenjeno s krivdo.


Čustvena izkušnja spontanega splava ni zgolj izguba želenega otroka, pač pa tudi izguba dobre samopodobe, izguba vloge starša, izguba zaupanja v sposobnost imeti zdravega otroka, izguba dela sebe, izguba prihodnosti, objekta ljubezni, izguba pričakovanj, izguba lastne moči. Varno in empatično okolje je pogoj za njeno okrevanje in vzpostavitev lastne vrednosti.

Celoten članek je bil objavljen v reviji Jana in je na voljo na tej povezavi.